Ce poți conduce cu categoria b: toate informațiile de care ai nevoie

Conducerea reprezintă o abilitate importantă în viața noastră de zi cu zi. Categoria B de permis de conducere este una dintre cele mai comune categorii și permite conducătorilor auto să opereze o varietate de vehicule. În acest articol, vom explora în detaliu ce poți conduce cu categoria B și ce reguli trebuie să respecți pentru a rămâne în legalitate.

Ce Poți Conduce cu Categoria B?

Permisul de conducere categoria B este unul dintre cele mai accesibile și obișnuite tipuri de permise în România. Cu un permis de categoria B, poți conduce următoarele tipuri de vehicule:

 • Autoturisme cu o masă maximă autorizată (MMA) de până la 3,5 tone
 • Autoturisme cu remorcă cu o masă maximă autorizată (MMA) de până la 750 kg
 • Motociclete cu o capacitate cilindrică de peste 50 cm³ sau o putere maximă de peste 4 kW
 • Triciclete și quadriciclete cu o capacitate cilindrică de peste 50 cm³ sau o putere maximă de peste 4 kW
 • Ciclomotoare și scutere cu o capacitate cilindrică de peste 50 cm³ sau o putere maximă de peste 4 kW

Este important de menționat că pentru a conduce motociclete, triciclete, quadriciclete, ciclomotoare și scutere, este necesar să obții și categoria A sau A1 pe lângă categoria B.

Reguli importante pentru șoferii cu categoria b

Deținătorii de permis categoria B trebuie să respecte cu strictețe regulile de circulație pentru a evita sancțiunile legale. Iată câteva dintre cele mai importante reguli:

 • Respectarea limitelor de viteză și a semnalelor de circulație;
 • Nu consuma alcool sau substanțe interzise înainte de a conduce;
 • Folosirea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii;
 • Nu folosi telefonul mobil în timpul conducerii, decât dacă ai un dispozitiv hands-free;
 • Asigurarea autovehiculului înainte de a pleca la drum;
 • Respectarea regulilor privind parcarea și staționarea autovehiculului.

Ce poti conduce cu b – concluzie

În final, permisul de conducere categoria B îți oferă posibilitatea de a conduce o gamă variată de vehicule, de la autoturisme obișnuite până la motociclete și scutere. Cu toate acestea, este crucial să respecți întotdeauna regulile de circulație pentru a te bucura de o experiență de conducere sigură și pentru a evita amenzi și sancțiuni.

Faqs despre categoria b

1. Ce vehicule pot conduce cu permisul de categoria B?

Permisul de categoria B îți permite să conduci autoturisme cu o masă maximă autorizată (MMA) de până la 3,5 tone, autoturisme cu remorcă cu o masă maximă autorizată (MMA) de până la 750 kg, motociclete, triciclete, quadriciclete, ciclomotoare și scutere cu anumite specificații.

2. Ce trebuie să fac dacă doresc să conduc motociclete?

Pentru a conduce motociclete, triciclete, quadriciclete, ciclomotoare sau scutere, trebuie să obții și categoria A sau A1 pe lângă categoria B. Aceste categorii îți permit să conduci vehiculele cu specificațiile corespunzătoare.

3. Care sunt regulile principale pentru șoferii cu categoria B?

Principalele reguli pentru șoferii cu permis categoria B includ respectarea limitelor de viteză, a semnalelor de circulație, neparticiparea la trafic sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, folosirea centurii de siguranță și respectarea regulilor de parcare și staționare.

Vezi și:

Photo of author

Grigore

Lasă un comentariu