Ce este volanta?

Volanta este un termen care are diverse înțelesuri și poate varia în funcție de contextul în care este utilizat. În general, acesta poate să se refere la o propoziție sau un fragment de text care apare în partea de sus a unei știri sau a unui articol de presă și are rolul de a captiva atenția cititorilor sau de a sintetiza subiectul în discuție.

Definiție și utilizare

În jurnalism, volanta este adesea numită și „titlu subiectiv” sau „titlu de deschidere”. Aceasta este o frază sau un grup de cuvinte care precede titlul principal al articolului și își propune să ofere o idee succintă și atrăgătoare a subiectului. Scopul său este de a convinge cititorii să continue să citească articolul complet. De obicei, volanta este plasată în partea de sus a paginii și este tipărită cu caractere mai mari și mai îngroșate pentru a fi mai vizibilă.

Această tehnică de redactare este adesea folosită pentru a suscita interesul publicului și pentru a transmite imediat informații cheie despre subiectul discutat. Volanta poate să conțină elemente dramatice, provocatoare sau emoționale pentru a stârni curiozitatea cititorilor.

Exemple de volante

Pentru a înțelege mai bine ce este volanta, iată câteva exemple:

Articol Volanta
Incendiu devastator într-o fabrică „Flăcările amenință viețile a sute de angajați!”
Anunț important al guvernului „Schimbări majore în politica fiscală!”
Lansare de carte a unui autor celebru „Cea mai așteptată revelație literară a anului!”

Importanța volantei

Volanta joacă un rol crucial în jurnalism și în atragerea atenției publicului. Ea trebuie să fie concisă, intrigantă și să ofere un motiv pentru care cititorii ar trebui să continue să citească. O volanta eficientă poate face diferența între succesul și eșecul unui articol sau al unei știri în mediul competitiv al mass-media.

Folosirea corectă a volantei

Pentru a utiliza volanta în mod eficient, este important să ținem cont de publicul țintă și de subiectul în discuție. Ea ar trebui să fie relevantă pentru conținutul articolului și să ofere cititorilor o idee clară despre ceea ce pot aștepta să găsească în continuare. De asemenea, volanta trebuie să fie corectă din punct de vedere factual și să nu exagereze sau să distorsioneze informațiile.

Faq despre volanta

1. Care este scopul unei volante?

Scopul principal al unei volante este de a atrage atenția cititorilor și de a-i încuraja să continue să citească articolul sau știrea. Ea furnizează o prezentare succintă și atractivă a subiectului.

2. Ce diferență există între volanta și titlul principal?

Volanta este o frază sau un fragment de text care precede titlul principal și are rolul de a captiva atenția cititorilor. Titlul principal oferă informații mai detaliate despre subiectul articolului sau știrii.

3. Cum pot să scriu o volanta eficientă?

Pentru a scrie o volanta eficientă, trebuie să fiți concis, intrigant și să furnizați un motiv puternic pentru ca cititorii să continue să citească. Folosiți cuvinte care stârnesc interesul și asigurați-vă că volanta este relevantă pentru subiect.

Vezi și:

Photo of author

Rebeca

Lasă un comentariu